Den ideelle luftfuktigheten er mellom 45% og 50%. Fuktighet som måler over 50% kan skape grobunn for mugg, støvmidd, bakterier og andre skadedyr.

Fuktighet på under 30% øker sannsynligheten for at forkjølelse og influensavirus vil spre seg samtidig som det fører til ubehagelige luftveissymptomer.

En luftfukter er bra for blant annet tørre bihuler, blodig nese og sprukne lepper. Luftfuktere med kan også hjelpe til med å lette symptomene på forkjølelse eller annen luftveis tilstand.

Vær likevel forsiktig: Selv om det er nyttig, kan luftfuktere gjøre deg syk hvis de ikke vedlikeholdes ordentlig eller hvis fuktighetsnivået holder seg for høyt. Hvis du bruker en luftfukter, må du kontrollere fuktighetsnivået og holde luftfukteren ren.

  • Seng: Vi anbefaler å plassere luftfukteren et par meter unna sengen, minst 1 meter.
  • Selv om du kan plassere dem på gulvet, er det ideelt å plassere dem minst 30 cm over gulvet.
  • Ikke plasser en luftfukter der den konstant blir utsatt for sollys (f.eks: nær et vindu).
  • Unngå å plassere enheten på eller for nære treoverflater som er utsatt for fuktighet eller vannskader. Et brett eller annet vanntett deksel under enheten kan unngå problemer fra vanndråper eller vann generelt.
  • En ikke-metallisk, jevn overflate er ideell. Ikke plasser på tepper eller lignende overflater.
  • For best resultat, plasser luftfuktere nærmere midten av rommet eller til og med på den ene siden, der det er praktisk.

Bruk en luftfukter:

  • På dager som føles kjølige og tørre.
  • Når du føler at bihulene og leppene begynner å bli tørre og irriterte.
  • Når du sliter med astma eller andre puste-/allergiproblemer.
  • Når fuktighetsnivået i inneluften faller under 30 prosent.

Det er viktig å rengjøre luftfukteren regelmessig for å sikre at den produserer ren, sunn fuktighet. Uten regelmessig rengjøring kan luftfukteren raskt bli en grobunn for allergener og bakterier som til slutt kan slippes ut i luften din. 

Når skal du rengjøre luftfukteren?

Vi anbefaler at du rengjør luftfukterens vanntank grundig noen få dager med en myk børste og et mildt rengjøringsmiddel.

Slik rengjør du luftfukteren:

Skyll den grundig og vent til alle komponentene har tørket før du fyller på igjen med ferskvann og slår på. Tørk også av utsiden med en fuktig klut.

Sørg for å se brukerhåndboken til luftfukteren for ytterligere vedlikeholdstrinn og tips som er spesifikke for din modell.

Størrelsesbehovet på en luftfukter avhenger hovedsakelig av størrelsen på rommet du vil fukte. De fleste luftfukterprodusenter tilbyr et kvadratmeter dekningsområde som en del av produktets spesifikasjoner.

Husk at konsoll og luftkanaler for hele huset dekker store områder og noen ganger hele huset ditt.

Finn den rette luftfukteren for deg her.

Luftfukterens kapasitet refererer til maksimal fuktighet som en luftfukter produserer per 24 timer. Kapasiteten er forskjellig fra en luftfukters vanntankstørrelse, som refererer til hvor mye vann reservoaret kan holde når det er fullstendig fylt.

Bærbare luftfuktere har ett eller flere vannreservoarer. For å fylle luftfukteren, bare åpner man vannbeholderen og heller i rent vann.

Noen luftfuktere vil være små nok til å bære dem under  vasken for fylling, mens andre kan inneholde toppfyllingsreservoarer som gjør det enkelt å fylle med en mugge eller slange.

De fleste bærbare luftfuktere må fylles på igjen hver 24. time hvis du planlegger å bruke den kontinuerlig hele dagen og natten. Velg modeller som kan gi kontinuerlig fukting i mer enn 24 timer per påfylling. Hvis du bruker luftfukteren periodisk, må du fylle den sjeldnere.