Fordeler med en luftfukter

Luftfukter fordeler

Luftfuktere tilfører luften fuktighet, noe som kan være til nytte for personer med luftveissymptomer eller tørr hud.

Det er flere måter å bruke luftfuktere hjemme eller på kontoret, men det er også noen farer. I denne artikkelen lærer du om fordelene med luftfuktere, hvordan du bruker dem riktig og forholdsregler du må ta.

Tørrhet og fuktighet

Ved å tilføre fuktighet til luften kan luftfuktere være gunstig for flere medisinske tilstander.

Tørr luft kan føre til at fuktighet fordamper fra huden og luftveissymptomer forverres over tid. Tilførsel av fuktighet til luften med en luftfukter kan motvirke disse problemene.

Luftfuktere kan hjelpe mennesker som opplever:

 • tørr hud
 • irriterte øyne
 • tørrhet i halsen eller luftveiene
 • allergi
 • hyppig hoste
 • blodig nese
 • sinus hodepine
 • sprukne lepper
Levoit luftfukter inne

5 fordeler med bruk av luftfukter

Noen mennesker opplever luftveissymptomer i sommermånedene, når været er varmt, og luften inneholder flere allergener. Klimaanlegg og vifter kan sirkulere tørr luft gjennom rommet, og klimaanlegg fjerner all fuktighet fra luften. En luftfukter kan være nyttig i løpet av denne sesongen.

Imidlertid er det mer sannsynlig at folk vil dra nytte av en luftfukter i de kalde månedene, når kald luft tørker ut lunger, nese og lepper. Noen typer sentralvarme kan også tørke ut luften innendørs.

Fordelene med en luftfukter kan omfatte:

 1. Forebygging av influensa

Forfatterne av en studie Trusted Source bemerket at luftfuktere kan redusere risikoen for å bli smittet av influensa. Etter å ha lagt influensaviruset til luften med en simulert hoste, fant forskerne at fuktighetsnivået over 40 prosent raskt deaktiverte viruspartikler, noe som gjorde dem mye mindre sannsynlig å være smittsomme.

 1. Gjør hoste mer produktiv

Tørr luft kan føre til at en person får en tørr, uproduktiv hoste. Tilførsel av fuktighet i luften kan få mer fuktighet i luftveiene, noe som kan gjøre hoste mer produktiv. En produktiv hoste frigjør fanget eller klissete slim.

Helsefordeler luftfukter
 1. Redusere snorking

Å øke mengden fuktighet i luften kan også redusere snorking. Hvis luften er tørr, er det mindre sannsynlig at en persons luftveier smøres tilstrekkelig, noe som kan gjøre snorking verre.

Å tilføre luftfuktighet til luften ved å kjøre en luftfukter om natten kan bidra til å lindre noen symptomer.

 1. Holde huden og håret fuktig

Noen merker at huden, leppene og håret blir tørt og skjørt om vinteren.

Mange typer varmeenheter pumper varm, tørr luft gjennom huset eller kontoret, noe som kan gjøre huden tørr, kløende eller flassende. Kald luft ute kan også tørke ut huden.

Bruk av en luftfukter for å tilføre fuktighet til inneluften kan bidra til å redusere forekomsten av tørr, sprukket hud.

 1. Fordeler for hjemmet

Fukt fra en luftfukter kan være nyttig i hjemmet. Eventuelle fuktighetselskende stueplanter kan bli mer levende, og tregulv eller møbler kan vare lenger. Fuktighet kan også bidra til å forhindre tapet i å sprekke og statisk elektrisitet bygge seg opp.

Fuktig luft kan også føles varmere enn tørr luft, noe som kan hjelpe en person å spare penger på strømregninger i vintermånedene.

Luftfukter fordeler norge

Typer luftfuktere

Mens de fleste luftfuktere har den samme grunnleggende funksjonen, er det flere typer tilgjengelige for å tilføre fuktighet til luften:

Dampfordamper: Disse bruker elektrisitet til å lage damp, som avkjøles før den forlater enheten. Det er imidlertid en risiko for å brenne huden, og folk bør unngå å bruke dampfordamper rundt barn.

Ultralydfuktere: I stedet for elektrisitet bruker disse enhetene vibrasjoner for å fordampe vann.

Fordampere: Disse produserer fuktighet ved å blåse luft forbi fordampende vann.

Impeller luftfuktere: Disse er generelt barnevennlige og bruker roterende disker, i stedet for varme, for å fordampe vann.

Sentrale luftfuktere: En person kobler en av disse enhetene til det sentrale klimaanlegget i hjemmet eller på kontoret for å tilføre fuktighet til hele rommet.

Størrelser kan variere. Konsollfuktere er store nok til å tilføre fuktighet til et helt hus eller kontor, mens personlige luftfuktere er bærbare og lette å bære.

luftfukter barn

Risiko

Det er viktig å holde barna trygge rundt luftfuktere.

En luftfukter kan være en fin måte å tilføre luft til fuktighet, men det er noen risikoer å vurdere.

Skitne luftfuktere

Luftfuktere gjør vann til pustende damp i luften. Hvis enhetens vanntank er skitten, vil dampen en person puster også være skitten.

En mørk, fuktig tank er et miljø som fremmer bakterier, men regelmessig rengjøring kan bidra til å forhindre problemer.

Rengjør alltid en luftfukter grundig som anvist av produsenten. Vann skal ikke sitte i luftfukteren for lenge. Hvis luftfukteren har et filter, må du bytte det ofte.

For mye fuktighet

Noe fuktighet i luften kan være bra, men for høye nivåer kan gjøre pusten vanskelig og noen allergisymptomer verre. For eksempel trives vanlige allergener, inkludert støvmidd, mugg og mugg, i fuktige omgivelser.

Ifølge United States Environmental Protection Agency (EPA) bør innendørs fuktighetsnivå være mellom 30 og 50 prosent. Fuktighetsnivået over 60 prosent er for høyt.

Alle som bruker en luftfukter bør også ha en fuktighetsmåler eller hygrometer i rommet. Noen luftfuktere har innebygde måter å måle fuktighet på, mens andre krever en frittstående måler.

Luftfukter vann

Bruk vann fra springen

Mange produsenter anbefaler å bruke rent, rent vann i luftfukterne. Det er noen få grunner til dette.

Ufiltrert tappevann kan inneholde høyere nivåer av mineraler og andre partikler enn renset eller destillert vann.

Mineraler fra hardt tappevann kan bygge seg opp i maskinen og forårsake at den slites ut raskere enn forventet.

Luftfukteren kan også skyve disse mineralene opp i luften, og en person kan puste dem inn. Partiklene kan også sette seg rundt i rommet som støv.

Andre risikoer

Selv om bruk av en luftfukter kan hjelpe mot tørre bihuler, kan det også forårsake skade. Støvmidd- og muggvekst fremmes mer i fuktige miljøer, så hvis folk er allergiske mot støv og mugg, eller hvis de har astma, kan bruk av en luftfukter forverre disse forholdene.

Noen andre risikoer forbundet med bruk av en luftfukter inkluderer dampforbrenning fra enheter som bruker varme og muggvekst der fuktighet har samlet seg på vegger og tak.

Alle som bruker en luftfukter bør unngå å komme for nær maskinen. Når du bruker en luftfukter i et rom med et barn, er det viktig å overvåke dem.

Luftfukter planter helse

Grunnleggende tips

 • Grunnleggende tips for bruk av en luftfukter inkluderer:
 • holde orden på fuktighetsnivået
 • bytt vann i luftfukteren regelmessig
 • rengjør luftfukteren regelmessig
 • endre filtre som beskrevet
 • bruk bare destillert eller renset vann som ikke inneholder mineraler
 • vær forsiktig når du bruker en luftfukter rundt barn
 • følg produsentens instruksjoner

Luftfukter erstatter ikke medisinsk behandling

Luftfuktere kan være til nytte for mennesker med hudproblemer eller luftveisproblemer som bor i områder med lav luftfuktighet.

Det er viktig å huske at luftfuktere ikke kan behandle underliggende tilstander, for eksempel astma. De kan være fordelaktige, men de bør ikke erstatte medisinsk behandling.

Alle som opplever nye eller forverrede symptomer ved bruk av en luftfukter, bør slå den av og kontakte lege.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *