Luftfuktighet inne

Luftfuktighet inne

Fuktighet er mengden vanndamp i luften. Det vurderes best i forhold til temperatur. Når temperaturen går opp eller ned, endres luftens kapasitet til å holde på vann.

Anta at luftfuktigheten er konsekvent høyere enn anbefalte nivåer. I så fall kan overflødig fuktighet fremme muggvekst, noe som fører til forskjellige problemer, fra helseproblemer til strukturelle skader i hjemmet ditt. Lavt, usunt fuktighetsnivå kan forårsake kløe og tørrhet.

Uansett hvilken type klima du bor i, kan nivåene av relativ fuktighet i luften påvirke komforten i hjemmet ditt, samt at varme- og klimaanleggene fungerer som de skal.

Enkle løsninger kan hjelpe deg med å håndtere de ideelle innendørs fuktighetsnivåene i hjemmet ditt. Håndtering av fuktighet bør være en prioritet for hver huseier, spesielt når du skreddersyr oppvarmings- og kjølepreferanser for å dekke dine personlige hjemmebehov.

Luftfuktighet inne luftfukter

Optimal luftfuktighet inne

Du har kanskje tenkt: “Hva er det ideelle fuktighetsnivået for huset mitt i sommer- eller vintermånedene?”

I sommermånedene bør gjennomsnittlig luftfuktighet veie mellom 30-45 prosent (under 50% -merket). Vinter kan kreve lavere enn 40% relativ fuktighet for å unngå kondens på vinduene dine. Ved å holde seg i de riktige områdene, kan problemer forhindres.

Med andre ord, de riktige fuktighetsnivåene hjelper hjemmet ditt til å føles kjølig om sommeren og varmt om vinteren.

Hvis nivåene ikke opprettholdes ordentlig, vil hjemmet ditt ikke bare føles veldig ubehagelig å bo i, men du og din familie kan også bli utsatt for luftveisforstyrrelser eller kjemiske reaksjoner.

I tillegg kan feil luftfuktighet også forårsake skade på innsiden og utsiden av hjemmet ditt.

Å fjerne uønsket fuktighet i hjemmet ditt er en av hovedfunksjonene i klimaanlegget i hjemmet ditt. Klimaanlegget ditt er imidlertid ikke nok til å fjerne overflødig fuktighet som kommer inn i hjemmet ditt.

Den ideelle temperaturen i hjemmet ditt vil være spesifikk for familiens preferanser og vedlikehold av anbefalte fuktighetsnivåer på forskjellige tider av året vil sikre din komfort og sikkerhet.

ASHRAE foreslår en rekkevidde på 45% – 55% fuktighet for å håndtere helseeffekter og sykdommer.

luftfukter inne fuktighet

Hvordan håndtere hjemmets fuktighetsnivåer gjennom årstidene

Om det er for mye eller for lite fuktighet, påvirkes helsen og hjemmet ditt. Balanse er nøkkelen.

Tips for en behagelig sommer:

 • Bruk klimaanlegg for å fjerne fuktighet innendørs
 • Bruk eksosvifter
 • Tips for en behagelig vinter:
 • Bruk en bærbar luftfukter
 • Legg til stueplanter
 • Legg til en luftfukter i hele huset
 • Innendørs luftkvalitet: problemer og løsninger for luftfuktighet i luften

Når vi tenker på å kjøle eller varme opp hjemmet vårt, tenker vi vanligvis på temperaturinnstillingen. Vi tenker sjelden på den relative fuktigheten som spiller en rolle for hvordan temperaturen føles og fuktighetskontrollen.

Fuktighet og sentrale klimaanlegg

Hvis klimaanlegget fungerer effektivt, vil det fjerne riktig mengde varme og fuktighet fra stuen din, noe som resulterer i det komfortable miljøet du ønsker.

Hvis ikke, vil det bli vanskelig å oppnå komfortnivået du ønsker, uavhengig av temperaturinnstilling.

Når luftfuktigheten er høy, er det fornuftig at klimaanlegg må jobbe hardere for å holde hjemmet kjølig. Hvis du har å gjøre med et eldre, ineffektivt eller feil system, kan det hende at det ikke er i stand til å håndtere jobben. Ditt hjem kan føle seg varmere enn det er fordi luften holder på ekstra fuktighet som ikke fjernes ordentlig.

Dessuten vil systemet jobbe lenger og hardere uten å gi ønsket resultat. Dette legger til slitasje på enheten og kan resultere i høyere strømregninger.

levoit luftfuktighet

Det er viktig å vite at et klimaanlegg med større kapasitet ikke nødvendigvis gir den kjøleeffekten du ønsker i hjemmet ditt. Systemet må ha en passende størrelse for ditt unike hjem av en profesjonell.

Hvis du bruker ditt sentrale klimaanlegg, men ikke får de resultatene du ønsker, kan du trygt anta at overflødig fuktighet i luften er et av problemene.

Noen tilsynelatende signaler som du vil oppleve hvis dette er tilfelle inkluderer:

 • Luften i hjemmet ditt føles fuktig
 • Det er en fuktig eller muggen lukt i deler av hjemmet ditt
 • Vinduene dine er tåkete

Disse faktorene kan tyde på at det er for mye fuktighet, og du bør iverksette tiltak for å justere fuktighetsnivået.

Strategier for avfukting:

Det er en god idé å ha en plan for å håndtere fuktighet før de varme, fuktige sommermånedene begynner. Den mest effektive og pålitelige måten å håndtere fuktigheten i hjemmet ditt er å få en profesjonell til å installere en avfukter direkte på HVAC -systemet.

Avfukteren vil arbeide med klimaanlegget ditt for å trekke overflødig vann fra luften før det sendes gjennom luftkanalene i hjemmet ditt. En kunnskapsrik HVAC -profesjonell kan anbefale en kompatibel avfukter for ditt HVAC -system. Eller hvis du har et nytt system installert, er det en god idé å legge til en avfukter samtidig.

Med dette alternativet vil du kunne administrere både temperatur og fuktighet i hjemmet ditt samtidig.

Alternativt kan du kjøpe en frittstående avfukter og administrere fuktighetsnivået ved hjelp av en manuell indikator for fuktighetsnivå. Dette krever at du overvåker fuktighetsnivået som er i gang og kjører apparatet når du trenger det.

Når fuktighetsnivået styres i sommermånedene, kan klimaanlegg fungere mer effektivt. Fordelene vil bli ekstra komfort og mer energieffektivitet. Eventuelle ubehagelige effekter av høy luftfuktighet vil også bli redusert.

levoit luftfuktighet inne

Fuktighets- og varmesystemer

Om vinteren blir lav luftfuktighet det primære problemet i mange hjem, da kald luft ikke kan holde så mye fuktighet som varm luft.

Når ovnen din er aktiv i flere måneder, har fuktighet motsatt effekt enn i sommervarmen. Et dramatisk fall i fuktighetsnivået kan få stua til å føles kjøligere enn termostaten din leser.

Problemer som oppstår i hjemmet kan omfatte ubehag fra tørr hud, tørre neseganger, irriterte øyne og forverrede bihuler – til og med skade på møbler og gulv. Ovnen eller varmepumpen din bruker kanskje mye energi til å kjøre, og gir fortsatt ikke varmen du trenger i de kaldere månedene.

Strategier for befuktning

Om vinteren eller kaldt klima blir mangel på fuktighet i luften et problem som kan bidra til ubehag i oppholdsrommene.

Du vil ta en motsatt tilnærming fra det varme været ved å tilføre en passende mengde fuktighet til luften med en luftfukter.

Som en avfukter kan dette apparatet installeres rett på systemet for å forbedre HVAC -ytelsen. Det tilfører luft fuktighet før den tvinges gjennom kanalene i hjemmet ditt.

Resultatet er et varmere, mer komfortabelt hjem og en sannsynlig reduksjon i energiregningene.

En frittstående luftfukter kan også kjøpes for å legge til fukting i hjemmet. Avhengig av apparatets størrelse og størrelsen på hjemmet ditt, kan du trenge flere enheter i forskjellige rom i huset for å føle deg komfortabel.

For å løse problemer med fuktighetsnivået i hjemmet ditt, kan du trenge ekstra utstyr, for eksempel et ventilasjonssystem for hele hjemmet eller et fuktingssystem. Disse systemene er designet for å øke din hjemmekomfort og redusere risikoen for fuktighetsrelaterte helseproblemer.

Luftfukter planter

Typer luftfuktere du kan bruke hjemme

Fuktighetsterapi tilfører luften fuktighet for å forhindre tørrhet. Type luftfukter avhenger av din preferanse, budsjett og størrelse på hjemmet ditt eller området du trenger for å legge til fuktighet.

 1. Luftfuktere med varm tåke (dampfordamper)

Varm tåkefuktere koker vann for å lage damp. Dette sprøytes deretter inn i atmosfæren i rommet ditt for å øke mengden fuktighet i luften.

De er en stor hjelp hvis du lider av tett nese og irritasjon i halsen. Varm tåkefuktere kan også være nyttig med medisiner.

 1. Cool Mist Luftfuktere

Kule tåkefuktere finnes i tre typer – fordampnings-, ultralyd- og impeller -luftfuktere:

Fordampende – I en fordampende luftfukter trekker en vifte inn varm luft fra rommet og bruker den til å fordampe vann som er inne i en veke. Luften blir mer fuktig ettersom vann fordamper naturlig og blir ført bort.

Ultralyd – I stedet for å bruke en vifte, bruker en ultralydfukter høyfrekvente ultralydsvibrasjoner for å fordampe vannet, noe som gjør dem betydelig roligere.

Impeller – Bruker en roterende skive til å kaste vann på en diffusor for å produsere en kald tåke.

Når du velger en luftfukter, er det ledende valget du trenger å gjøre mellom en kjølig tåkefukter og en varm tåkefukter. Fordeler med kald tåkefukter har en tendens til å oppveie fordelene med den varme tåken, og kule tåkeversjoner er vanligvis mer populære.

 1. Luftfuktere i hele hjemmet

Luftfuktere i hele huset er innebygd i ditt HVAC -system og er designet for å tilføre fuktighet til hele hjemmet ditt.

Selv om mange forskjellige typer luftfuktere er tilgjengelig i butikken eller på nettet for å settes opp som en frittstående enhet, utstyrer folk som er vant til et tørt klima hele året ofte sitt ventilasjons- og kanalsystem med en innebygd luftfukter. Dette festes vanligvis til et inntaks- eller utløpspunkt et sted på kanalsystemet (krever vanligvis profesjonell installasjon).

 1. Avfuktere for hele hjemmet

På motsatt side vil en avfukter være gunstig i sommermånedene. (Færre allergier, mindre mugg, mindre vinduetåke, færre lukter, etc.)

luftfuktighet inne hus

Generelle helsemessige fordeler ved å perfeksjonere luften din

 1. Fjerner bihulene, noe som forbedrer pusten.
 2. Reduserer risiko for infeksjoner. Virus og bakterier bor ikke i fuktig luft. Studier har vist at økende fuktighetsnivåer reduserte luftbårne viruses evne til å forårsake influensainfeksjoner betydelig.
 3. Øker helbredelsestiden fra infeksjoner. Luftfuktere vil holde nesegangene fuktige.
 4. Mykere glødende hud. Luftfuktere hjelper til med å holde huden fuktig for å forhindre tørr og kjedelig hud.
 5. Snorkelindring. Når våt luft fukter luftveiene, kan snorking avta i volum og avta over tid på grunn av avslappende nesegang og en naturlig reduksjon i irriterende partikler i luften, for eksempel støv.
 6. Forbedrer søvn. I tillegg til lindring fra snorking, vil fuktighet på soverommet ditt hjelpe med tørre halser.
 7. Hjelper med å lindre halsbetennelse.

Husholdningens fordeler

Når varmen beveger seg gjennom HVAC, spinner den ut tørr luft for å varme hjemmet ditt. Denne tørre luften kan også skape noen problemer i husstanden. Bruk av en luftfukter vil forbedre, forhindre eller eliminere følgende:

 1. Elektriske støt. En luftfukter kan gjøre luften litt mindre tørr og følgelig redusere muligheten for at du får støt hjemme.
 2. Sprukne tremøbler. Over tid kan tørr luft forvride møblene dine.
 3. Å ha en luftfukter i hjemmet ditt vil beskytte maleriene, bildene og til og med frimerkesamlingen mot sprøhet, misfarging, flassing og mer.
fuktighet inne

Konklusjon

Når du har en VVS-representant i ditt hjem for å diskutere alternativer, anbefales det å spørre om fuktighetsregulerende produkter.

Et effektivt klimaanlegg vil bidra til å fjerne uønsket fuktighet i hjemmet ditt. For å gjøre dette må utstyret og kanalene dine være dimensjonert og installert riktig.

Systemer av passende størrelse har tilstrekkelig kapasitet, kjøretider som er lange nok, og god luftstrøm for å trekke ut fuktighet ut av hjemmet ditt. Et spesialdesignet og installert HVAC-system for hjemmet ditt holder deg mer komfortabel. Det kan også spare deg penger i prosessen.

Hvis du er bekymret for hvordan du håndterer fuktighetsnivået i hjemmet ditt, bør du kontakte en pålitelig, profesjonell varme- og kjøleekspert for å sikre at systemene holder hjemmemiljøet sunt og komfortabelt.

Sentralvarme og klimaanlegg ønsker å skape et hjemmemiljø hvor du kan nyte livet ditt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *